Thursday, February 10, 2022

Поуке Светог Григорија Паламе


Да бих вам кроз пример представио садашње страдање, рећи ћу да је душа свакога од нас слична кандилу, при чему су добра дела уље, а љубав фитиљ на којем, као светлост, почива благодат божанског Духа. Када, дакле, понестане тога уља, односно добрих дела, онда нужно пресушује љубав, која као фитиљ постоји у души.

Из беседе изговорене три дана након доласка Светог Григорија у Солун.


Крајњи исход живота по Богу сада је са Христом скривен у Богу и није још у потпуности откривен. Када пак буде потпуно откривен, ми ћемо се уподобити Њему и постати наследници Божији и санаследници Христови, задобивши она вечна и непропадљива блага које ни око не виде, ни ухо не чу, ни у срце човеку не дођоше, будући да она далеко превазилазе и вид и слух и мисли. За оне пак који живе по телу угодности не само да су пропадљиве и привремене, него су у тој мери безначајне и ништавне да се пореде са неким рошчићима и са храном за свиње.

Из беседе о свечасном Христовом Претечи и Крститељу Јовану.


Ако за доброчинства Божија немамо чиме другим да узвратимо осим да поново призовемо Бога, чиме ћемо онда надокнадити када сагрешимо у односу на Њега и постанемо криви пред Њим?

Из беседе о томе да је непрекидно обраћање Богу путем непрекидне молитве и псалмопојања темељ и залог сваког добра и удаљавање и избављење од сваког зла и сваке тешкоће.


Свако је време погодно да се постави темељ спасоносном начину живота. Да би указао на то, велики Павле је рекао: „Већ је час да устанемо од сна, јер нам је сада спасење ближе него када поверовасмо. Одбацимо, дакле, дела таме и обуцимо се у оружје светлости, да ходимо поштено као по дану“ (Рим. 13, 11 – 13)

Из беседе на Рождество Пренепорочне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије.


Преступање заповести Божје, дакле, постаје узрок сваке смрти и душе и тела: и оне смрти која припада садашњем веку и оне која припада оним бесконачним мукама. А права смрт јесте када се душа распреже од божанске благодати, а спрежеса грехом.

Из посланице пречасној монахињи Ксенији