Saturday, June 19, 2021

Данас „Папинчево“, сутра „Степинчево“ и спасовданска беседа „патријарха“ Порфирија

 

И на патријарху Порфирију - као на његовом духовном оцу епископу бачком Иринеју Буловићу, а уосталом и на целокупном клиру (као и на„верном народу“, будући да их он,
свесно или несвесно следи на путу у пакао!) тзв. цркава светског псеудоправославља, испуњавају се пророчке речи  владике Николаја из његове „Небеске Литургије" -  „на три вере оком намигују, а ни једну право не верују". Сам Порфирије и Иринеј Буловић једну причу, рецимо, имају за Загреб, а другу за Београд.

Тако је 8. јуна, Порфирије био на свечаном обележавању „Папиног дана“ у Загребу, где ни обичних римокатоличких кардинала није било, али  - ето – био је српски патријарх! Има ли краја понижавању Срба које нам долази из Београдске патријаршије?

А шта је слављено на том „Папинчеву“?

"Повијесно сјећање на 7. липња 879. године, дан када је папа Иван VIII. благословио хрватског кнеза Бранимира и признао му власт над цијелом Хрватском, што се сматра првим дипломатским признањем хрватскога народа. Због тога је 7. липња у Хрватској и Дан дипломације.

И још?

„30. обљетница успоставе дипломатских односа Свете Столице с модерном Хрватском.“

- после које је почео покољ и прогон Срба из Хрватске!

И још?

„Десета обљетница похода папе Бенедикта XVI. Хрватској.“

И још?

Како су Папину дану назочили и представници других вјерских заједница, монс. Лингуа се осврнуо и на екуменизам и међурелигијски дијалог, теме које се убрајају у приоритете понтификата папе Фрање.

И још?

"Званицима се обратио и изасланик предсједника Владе РХ министар вањских и еуропских послова Гордан Грлић Радман... и подсјетио на бл. Алојзија Степинца који се успјешно супротставио југославенској комунистичкој диктатури која је жељела успоставити националну Цркву и прекинути везе с Римом: “Надбискуп Степинац и вјерна хрватска паства били су спремни прихватити велику жртву како би остали саставни дио свеопће Католичке Цркве.”

Е том и таквом скупу, на коме су прослављани и величани србски крвници, присуствовао је „српски патријарх. Шта ли би му рекли Срби пострадали у усташким логорима широм НДХ од Јадовног до Јасеновца? Шта ли би му рекли Срби који су своју крв проливали ратујући против тих истих усташа у ратовима 90их,као и многобројна србска нејач коју су те исте усташе свирепо мучиле и убијале, угледајући се на своје „славне претке“? Шта ли би му рекли Срби које он и његови предходници већ деценијама (на жалост,успешно) гурају у окриље јеретичке римокатоличке цркве и унију са њом(више о унији цркава светског псеудоправославља са јеретицима римокатолицима прочитајте овде)?

Но, већ на Спасовдан, после (не)спасовданске литије“, кад јој време није (овде:), Порфирије држи запаљиву беседу, којом чеше уши лаковерних, истих оних који имају очи, а не виде, уши, а не чују и који таквим јеретицима у светском псеудоправослављу, као што је Порфирије Перић одушевљено кличу „аксиос“, уместо анатема!

За наше читаоце доносимо у наставку вест о оба ова догађаја, да би могли сами да расуде.

+ + +

Свечано обиљежен Папин дан у Апостолској нунцијатури у Загребу






Апостолски нунциј у РХ надбискуп Гиоргио Лингуа уприличио је у понеђељак 7. липња свечано обиљежавање Папина дана у Апостолској нунцијатури у Загребу. Будући да је његова служба двострука – представљати Светог Оца пред државним властима, али и у мјесној Цркви – на свечаност су били позвани представници свјетовне и црквене власти.

Избором датума монс. Лингуа свечаност је повезао и с изванредним засједањем ХБК 8. липња, али и с повијесним сјећањем на 7. липња 879. године, дан када је папа Иван ВИИИ. благословио хрватског кнеза Бранимира и признао му власт над цијелом Хрватском, што се сматра првим дипломатским признањем хрватскога народа. Због тога је 7. липња у Хрватској и Дан дипломације.

Монс. Лингуа подсјетио је да је Света Столица већ ушла у 30. обљетницу успоставе дипломатских односа с модерном Хрватском. Најавио је и обиљежавање 25. обљетнице од потписивања прва три Уговора између Свете Столице и РХ, могуће у просинцу ове или у травњу идуће године.

Осврнуо се и на актуалну ситуацију у Хрватској протеклих нешто више од годину дана – потресе и пандемију – за вријеме којих смо спознали људску крхкост, али и били свједоцима задивљујуће солидарности и дирљиве храбрости. Споменуо је и молитву Светог Оца на Тргу Св. Петра у Ватикану за крај пандемије, када нас је подсјетио да смо сви “на истом броду” те да више не можемо размишљати само о себи, већ морамо наставити заједно у солидарности која је излаз из ове кризе. Зато нас Папа потиче да се угледамо у св. Фрању који је, “гђе је год ишао, сијао сјеме мира и корачао са сиромашнима, напуштенима, немоћнима и одбаченима, с најмањом браћом и сестрама”.

Истичући избор 7. липња за обиљежавање Папина дана, монс. Лингуа је истакнуо да вјерност Хрватске Светој Столици сеже још из тога времена папе Ивана ВИИИ. и кнеза Бранимира: “Од оног чувеног 7. липња 879. године до данас, ваша близина и ваше заједништво са Светим Оцем су вриједни дивљења. То сте доказали небројено пута тијеком стољећа.” Нунциј је примијетио: “Знам да није увијек лако непромијењенима одржати осјећаје заједништва с Римским бискупом: осјећате да вас неки боље, а неки мање добро разумију. Но, ви сте били узорни у овом односу, чак и у прилично тешким и контроверзним временима. Од Диоклецијана до наших дана, бројни су људи у овој земљи крвљу платили своју вјерност Кристу, као и Петрову насљеднику.”

Подсјетио је и на десету обљетницу похода папе Бенедикта XВИ. Хрватској. Он је тада похвалио “црквену виталност” коју је овђе пронашао и позвао на њезино јачање с надом да ће та виталност “сигурно имати позитивне учинке на свеколико друштво, захваљујући сурадњи Цркве и јавних установа, за коју желим да буде увијек јасна и плодна”.

Спомињући Папине дојмове након похода Хрватској, нунциј Лингуа је особито истакнуо његов говор у ХНК у Загребу 4. липња, у којем је указао на кршћанске коријене еуропског хуманизма који у средиште ставља “човјекову савјест, његову отвореност врхунаравном и истовремено његову повијесну стварност, која је кадра надахнути разнолике политичке пројекте који имају за заједнички циљ изграђивати садржајну демокрацију“. Стога је нунцијева порука Хрватској и јучер била охрабрујућа: “Не бојте се суочити с ‘разноврсним’ политичким пројектима, како их је назвао папа Бенедикт XВИ., јер само кроз дијалог са свима, чак и с онима који полазе са стајалишта различитих од наших, можемо заједно корачати према Истини изграђујући тако ‘социјално пријатељство и братство’ и, према томе, опће добро.”

Како су Папину дану назочили и представници других вјерских заједница, монс. Лингуа се осврнуо и на екуменизам и међурелигијски дијалог, теме које се убрајају у приоритете понтификата папе Фрање, а надахњују се на Исусовој великосвећеничкој молитви (усп. Ив 17): “У овој је молитви Исусова мисао упућена свима, сувременицима и будућим ученицима, вјерницима и невјерницима, јер у њему смо већ ‘Фрателли тутти’, како каже недавно споменута енциклика у којој је Свети Отац у ‘Документу о људском братству за свјетски мир и заједнички суживот’, који су у Абу Дхабију 4. вељаче 2019. потписали папа Фрањо и велики имам Ал-Азхара Ахмад Ал-Таyyиб, пронашао надахнуће за промицање културе дијалога, заједничке сурадње и међусобног упознавања.”

Узваницима се обратио и изасланик предсједника Владе РХ министар вањских и еуропских послова Гордан Грлић Радман, истичући како се понтификат папе Фрање у Хрватској прати са симпатијом и великим занимањем, те је у њему примјетно ширење кршћанске вјере новом евангелизацијом и потпором човјечанству у суочавању с великим изазовима нашега времена: “Дивимо се Папиној одлучности да остане у близини сиромашних и рањивих.” Надовезујући се на ријечи домаћина, нунција Лингуе, о повезаности хрватског народа са Светом Столицом, министар Грлић Радман је подсјетио на бл. Алојзија Степинца који се успјешно супротставио југославенској комунистичкој диктатури која је жељела успоставити националну Цркву и прекинути везе с Римом: “Надбискуп Степинац и вјерна хрватска паства били су спремни прихватити велику жртву како би остали саставни дио свеопће Католичке Цркве.” Министар је изразио и захвалност св. папи Ивану Павлу ИИ. и Светој Столици за све што су учинили за Хрватску у тешким тренуцима борбе за слободу, демокрацију и национално самоодређење прије 30 година. Најавио је и наставак развијања изврсних односа са Светом Столицом те споменуо блиске разговоре о свим изазовима с којима се суочава глобална политика, као и наша модерна друштва. Завршно је папи Фрањи изразио и најљепше жеље у деветој години његовог понтификата.

На примању у Нунцијатури били су хрватски бискупи, редовнички поглавари и поглаварице, представници кршћанских заједница, међу којима и патријарх СПЦ-а Порфирије, предсједник Мешихата Исламске заједнице у Хрватској муфтија Азиз Хасановић и главни рабин Жидовске заједнице у Загребу Луциано Моше Прелевић. Државне власти представљали су: министар вањских и еуропских послова Гордан Грлић Радман, потпредсједник Хрватскога сабора Жељко Реинер, савјетник Предсједника РХ за вањску и еуропску политику Невен Пелицарић, замјеница загребачкога градоначелника Данијела Доленец. Међу узваницима су били и чланови Дипломатског збора у РХ.

Обиљежавање Папина дана пјесмом је увеличала Клапа св. Јурај ХРМ-а.

+++
Изабран нови патријарх Београдске патријаршије - анаксиос(недостојан)!!!
Пожар хануке новоизабраног патријарха Порфирија
Митрополит Порфирије признао јеретика за светитеља