Saturday, January 1, 2022

Шта се спрема? - 10 земаља увежбавало у Јерусалиму одговор на слом глобалног финансијског система

Раније овог месеца, Rojters је објавио извештај који није добио довољно пажње медија и америчке јавности, јер ће његов садржај сигурно узбунити већину људи забринутих због избијања нових „глобалних катастрофа“.

Испоставило се да су усред поремећаја у глобалним ланцима снабдевања изазваних пандемијом, усред вежби са сајбер нападима, моћне земље и банкарске институције одлучиле су да се удруже како би увежбале сценарио глобалног економског колапса.

У извештају се наводи да су Израел и још 9 земаља спровеле „симулацију великог сајбер напада на глобални финансијски систем у покушају да прошире сарадњу која би могла да помогне у смањењу било какве потенцијалне штете финансијским тржиштима и банкама“. Вежба је заснована на катастрофалном сценарију у којем су „хакери били 10 корака испред нас“, рекао је Ројтерсу високопозиционирани учесник симулације.

Вежба, названа Колективна снага, одржана је у Јерусалиму (након што је пребачена са првобитно предложене локације у Дубаију) и такође је укључивала Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Уједињене Арапске Емирате, Аустрију, Швајцарску, Немачку, Италију, Холандију и Тајланд... Укључени су и званичници Међународног монетарног фонда (ММФ), Светске банке и Банке за међународна поравнања.

Симулација финансијске геополитичке игре одвијала се у позадини цурења поверљивих података на Dark Web-у, што је, у комбинацији са извештајима о „лажним вестима“ које су се вирусно шириле у друштвима, довело до колапса глобалних тржишта и, као резултат, масовног бекства из банака. Поред тога, наводи Ројтерс, симулација је укључивала низ разорних хакова усмерених на глобалне валутне системе, што је такође пореметило трансакције између увозника и извозника.

Симулација је описала тешки кризни период који ће трајати око недељу и по. Шта се дешавало у овом тренутку у свету који пропада, приказано је уз помоћ филма и приповедача, који говоре о брзо смењујућим „живим“ догађајима.

 „Ови догађаји стварају хаос на финансијским тржиштима“, драматично је рекао глас из видео снимка приказаног учесницима симулиране катастрофе - „Банке траже хитну помоћ за ликвидност у више валута како би окончале хаос док друге стране заплењују њихова средства и ограничавају приступ ликвидности, остављајући банке у хаосу и банкроту...“

Учесници симулације разговарали су о мултилатералној политици реаговања на кризу, укључујући координисане банкарске празнике, грејс периоде за отплату дуга, SWAP / REPO споразуме и координисано укидање везивања за главне валуте.

Оно што је наизглед била "успешна" десетодневна вежба је да се осигура да је свака земља спремна да обузда глобалну штету узроковану великим сајбер догађајем или претњом. Кључни закључак је био да би само брзом глобалном сарадњом и отвореном комуникацијом између земаља било могуће спречити потпуни колапс глобалног (или боље речено, западног) финансијског система.

Занимљиво је да су неки учесници изјавили да би се у случају сајбер уништења исте величине као што је сугерисано у симулацији, догађаји развијали много брже него што је експеримент претпостављао.

И иако су вежбе најављиване као нека врста заштите од могуће кризе, у ствари, сада сумњамо да ће се већина западне јавности осећати „утешено” глобалним елитама укљученим у симулирани сценарио „спремности” за глобални колапс.

Извор: "Биг оне"

+++

Уредништво: Дигитални планетарни удар
Валентин Катасонов: О управљању човеком и људским родом
Амерички обавештајни званичници кажу да Кина ради на оружју за контролу ума
"Логично.хр": Како се припремити за хаос који долази
Валентин Катасонов: Отворена завера у току – о неким изјавама Жака Аталија