Sunday, January 2, 2022

Преподобни Никодим Светогорац: О томе шта је све учинио Бог за човеково спасење

Размишљај и расуђуј, љубљени брате, о томе шта је све учинио Бог за твоје вечно спасење. Пре свега Он је, у својој богоначалној и савечној замисли, још пре постања света и пре свих векова (пре но што је створио време), одлучио да те спасе и да ти припреми своје Царство као плату и награду уколико будеш хтео да следиш Његов закон,а ево објашњења: као што је Бог својим бивством и суштаством беспочетан, тако је у себи имао и сабеспочетни промисао за твоје спасење, а то је, човече, за тебе највећа част. А тоје отуда што Богу и Оцу није био довољан Он Сам и љубљени Његов Син по природи и Његов Дух Свети, него је из своје превелике доброте желео да промишља још и о теби, да би тебе учинио сином својим усвојеним по благодати и да би те учинио причасником Светога Духа…

Стога, када је дошло назначено и право време, уследила су и дела беспочетног Промисла о теби, јер је све што има да се испуни и заврши  и по природи и по благодати Бог
припремио на спасење, на корист и спокојство твоје и свих изабраних, као што вели Павле: Јер је све вас ради (2. Кор. 4, 15). За твоје спасење је устројена сва умствена и невештасвена творевина Божија, па и они архистратизи рајски и небески, божанствени арханђели, па и сви анђели који су толико силни, толико свети, толико блажени и они су чак ту због тога да би пружали заштиту и помагали чак и најбеднијем човеку само да се спасе: Нису ли сви они духови зарад служења који се шаљу да би служили онима који ће наследити спасење? (Јев. 1, 14). Твога спасења ради Бог је из небића у биће превео сав чулни свет и тебе је поставио за цара над свим својим створењима, наложивши им да те служе, како би и ти служио Њега у овоме животу и како би се наслађивао Њиме у оном, другим речима, да би сеспасао: Јер нас Бог не одреди за гнев, него да добијемо спасење (1. Сол. 5, 9). За твоје спасење дао је закон и заповести и послао пророке, који су само тражили начин да се ти спасеш, као што вели блажени Петар: О… спасењу испитиваше и истраживаше пророци, који прорицаше о нама подареној благодати (1. Пт. 1, 10). И шта хоћешвише од тога? Сâм Бог се, са свим својим божанским саврешнством, сав предао старању о том великом делу, то јест о твоме спасењу, човече! Сам Отац покреће сву свесилност своју и благовољење да би уклонио све оно што би, као препрека, могло да се нађе на путу твога спасења, па зато хоће да се на безброј места Старог и Новог Завета назива Спаситељем, Богом спасењâ наших, Богом спасења, само и једино зато да би показао коликопоштује и колико љуби твоје спасење. Остави Бога који га је створио и презре стену спасења својега (5. Мој. 32, 15); Господе Боже спасења мога (Пс. 87, 1); Бог наш, Бог је Који спасава (Пс. 67, 21).Син и Логос Божији улаже премудрост своју и свој сопствени труди напор, дефинишући која су оруђа и средства неопходнада би те спасао и сматра се поносним да се назива најмилијим Исусом, то јест Спаситељем и то име жели за свагда да задржи као главно име своје, како у овом, тако и у будућем животу, не би ли те навео да схватиш, бар по имену Његовом, колико безмерно жуди за твојим спасењем. Надени му име Исус; јер ће он спасти народ свој од греха њихових (Мт. 1, 21); и опет: Ја сам Исус којега ти гониш (Дап. 9, 5). Свети Дух, пак, покреће у дело сву своју безмерну доброту, благост и садејство да би те испунио небеским благодатним даровима иако Му допустиш да уђе у твоје срцене само да те дарива својим богатством, него ти дарива чак и самога себе и долази да се настани у твоме срцу, јављајући ти се на особит и изванредан начин, да би управљао тобом, бранио те и усмерио ка твоме циљу,твоме спасењу. Тога ради жели и Он да се назива Духом спасења. „Затруднесмо и мучисмо сеи родисмо духа спасења твога“ (Иса. 26, 18)
*. О, удивљујуће све то чути! Сва Света Тројица се залаже да доведе до краја твоје спасење,о,човече! Јер, колико год да је велико дело твога стварања, исто је толико велико, а нипошто мање, дело твога спасења, јер једне и исте свесилности је учинак привести те из небића у биће, као и сачувати те потпуним у том бићу, а потом још и спасти. Уопштено говорећи, сврха и циљ и природе и благодати и вере није ништа друго већ једино спасење твоје душе, као што и предводник апостола (корифеј),апостол Петар каже: Примајући крај вере своје: спасење душе (1. Пт. 1, 9).

Према томе, колико мора да си слеп, брате, ако не видиш до које мере је драгоцено спасење твоје душе, за којеје Бог толико учинио и чини. Сада, дакле, када све то знаш, како је могуће да ти јемрско да искористиш оно мало дана свога живота, што ти је још преостало, дасе и сам постараш за успехтако безмерно драгоценог подухвата, као што је твоје спасење? Ево сад је најпогодније време,ево сад је дан спасења! (2. Кор. 6, 2) Како је могуће дане желиш дасе сабереш усвом уму и да не размислиш освемуономе шта је Бог замислио и о чему је промишљао још пре постанка света? Како је могуће да не мариш како ваљано да искористиш ово мало времена,а време је можда једно од најделотворнијих средстава која је припремио Бог да те спасе и учини својим? Дођи, дакле,к себи, драги мој! Пробуди свусвоју богожудњу и време свога живота искористи на добро да би своју душу сместио у безбедност. И ништа више не питај, ништа више не говори осим оног познатог закониковог: Шта ми треба чинити да наследим живот вечни? (Лк. 10, 25) Шта да чиним да бих се спасао? Јер то ми је, реци,потребно и неопходно и без тогаје све остало испразно за мене, све погубно, бескорисно. Зачуди се незнању у коме си се све до сада налазио и запитај се зашто си до сада тако мало размишљао о ономе у шта је већ требало да уложиш сву своју бригу, пажњу и сву своју ревност.Треба да се уплашиш збогопасности у коју си толико пута довео своје спасење. Заблагодари Богу, штоје из своје превелике доброте и благости толико времна био трпељив док си ти свој живот проводио у небризи према сопственом спасењу и није допустио да буде побеђен твојим ниподаштавањем, па ти није прекратио тај твој беднии немарни живот. Замоли Га да оконча дело које је започео и да те својом делатном благодаћу изведе на пут до онаквогживота који сигурно води ка спасењу, па ћеш мирно чекати спасење Господње (Плач 3, 26).