Tuesday, September 21, 2021

Пророчанство старца Геокона се остварује: пожар на највећем електро-подводном каблу Велике Британије

Према саопштењу британске компаније National Grid Plc, пожар на подводном каблу драстично је смањио увоз електричне енергије из Француске до марта, погоршавајући енергетску кризу која прети зимским нестанцима струје милионима људи.

А тренутак није могао бити гори. Пре пожара, у Великој Британији петогодишњи минимални капацитет зимске резерве већ је био превазиђен. Додајте овоме недостатак гаса и недостатак обновљивих извора енергије, што ће довести до рекордног повећања цена електричне енергије. Земља би у наредним месецима могла бити у хаосу.


 „Ако не почнемо да поправљамо ситуацију, суочићемо се са системским нестанком струје ове зиме“, рекла је у четвртак за Bloomberg Кетрин Њуман, извршна директорка Limejump Ltd., одељења Royal Dutch Shell Plc. „Ако се ситуација не промени у блиској будућности, видећемо да се индустрија гаси у свим правцима.“

 „Ако нешто пође по злу, можда нам ништа неће остати као резерва“, рекао је Том Едвардс, консултант у Cornwall Insight Ltd., саветодавној компанији владе и комуналних служби. „Ако се угаси барем једна нуклеарна електрана или се догоди нешто друго крупно, то може узроковати проблеме, јер немамо чиме заменити губитак.“

Велика Британија електричну енергију добија кроз шест подморских каблова, од којих су два повезана на француску електричну мрежу и више од 56 нуклеарних електрана у земљи. Укупна пропусност кабловског система сада ће се драстично смањити до марта 2022. године. Очекује се да ће несташица погоршати нестабилност цена електричне енергије када врхунац потражње буде током зимских месеци.

 „Затварање ће повећати потенцијалну нестабилност цена“, рекао је Глен Риксон, шеф анализе капацитета у S&P Global Platts.

Продубљивање енергетске кризе појачава страх од инфлације јер се економија још опоравља од пандемије.

Прекид подморског кабла не значи да ће у блиској будућности доћи до нестанка струје. Међутим, како потражња за електричном енергијом буде расла с падом температура, потражња ће се нагло повећати и преоптеретити мрежу.

Енергетска криза већ је приморала да се затворе две фабрике ђубрива у земљи. Тако је у среду Industries Holdings Inc затворио своје производне погоне у Билингему и Инсу „због високих цена природног гаса.

Још већи проблем огледа се у томе што би економски утицај нестабилне електричне мреже могао ометати економски опоравак од пандемије. Када ће британски политичари предузети мере како би заштитили потрошаче од високих цена енергије? Које ће бити ове мере? Још није познато.

Коментар Редакције The Big The One:

У недавном чланку, грчки старац Геокон упозорава на КАТАСТРОФУ (овде:), наше читаоце смо већ упознали са упозорењима да ће се свет до марта 2022, а можда и много раније, суочити са проблемима са банкарском мрежом, интернетом и мало касније са струјом... И тако се догодило да се запалио огроман кабл, преко којег Енглеска прима електричну енергију из Француске, а притом постоје само два кабла.

zerohedge.com: сматра да је ово позив на буђење, јер  ће - ако било шта друго сада крупно експлодира  - електрична мрежа у Великој Британији летети попут домино цигли. Међутим, ако узмемо у обзир и пророчанства, онда овај пожар није само звоно на узбуну, већ прави аларм! Очигледно, сада је следећи на реду проблем неке велике хидроелектране-термоелектране-нуклеарке, па пратимо развој догађаја.

+++

Грчки старац Геокон упозорава на катастрофу; поменуо и Србију
Коментар на чланак о пророштву старца Геокона