Monday, May 8, 2023

„Два брата, једна вера“ – Вартоломеј у посети Италији

Вартоломеј се помолио на миси у Салерну и примио од католика део моштију апостола Матеја.

Поглавар Фанара, патријарх Вартоломеј, борави у посети Италији, наводе италијански извори. Он се 4. маја 2023. године, заједно са кардиналом Ђузепеом Беторијем, молио на служби у римокатоличкој базилици Сан Лоренцо у Фиренци. Истог дана, у Надбискупској палати у Салерну, представљен је програм посете поглавара Фанара под називом „Два брата, једна вера“.

Поглавар Фанара је 6. маја заједно са римокатоличким надбискупом Андреом Беландијем учествовао у миси у главној катедрали у Салерну. После богослужења, Вартоломеју уручен је део моштију апостола Матеја.

У свом говору поводом овог догађаја, поглавар Фанара је навео да су се православци и католици окупили „данас у овој древној катедрали, молећи се и чекајући један дан да будемо заједно око једног Хлеба и једне Чаше“.

Раније смо већ известили да папа и поглавар Фанара разговарају о заједничком датуму празновања Васкрса.

Извор: „Борба за веру

+++

Иларион се поново сусрео са својим вољеним папом

Папа Фрања се 29. априла 2023. године, током посете Мађарској, састао са митрополитом будимпештанским и мађарским Иларионом, преноси vaticannews.va.

Сусрет поглавара РКЦ и митрополита Илариона одржан је у присуству нунција Мајкла Воласа Банаха и трајао је око 20 минута у становима Апостолске нунцијатуре, резиденције папе током његовог путовања. Папа се загрлио са јерархом Руске православне цркве и пољубио му напрсни крст. (Напомена уредника – Иларионово целивање папске руке скромно је изостављено, присећајући се скандала са целивањем руке папи од стране актуелног поглавара РПЦ МП Кирила).

Митрополит Иларион је папи говорио „о животу Будимпештанско-угарске епархије Московске Патријаршије, о њеним друштвеним и образовним активностима, као и о њеној интеракцији са Естергомском и Будимпештанском надбискупијом Римокатоличке цркве и структурама других хришћанских деноминација. У знак сећања на сусрет, митрополит Иларион је папи Фрањи поклонио четири тома његове шестотомне монографије „Исус Христос. Живот и учење“, преведене на италијански језик“, саопштила је прес-служба Мађарске епархије Руске Православне Цркве.

Ово није први сусрет папе Фрање и митрополита Илариона. Претходно се поглавар РКЦ састао са православним јерархом у Апостолској палати Ватикана 22. децембра 2021. године. Први сусрет папе Фрање и митрополита Илариона догодио се 20. марта 2013. године, дан након избора папе Бергоља на трон Рима. Протеклих година митрополит Иларион се више пута сусрео са папом Фрањом у Ватикану, посебно у оквиру међународног самита „Браћа народи, будућност Земље“, који је организовала Заједница Светог Егидија у Риму.

Извор: „Борба за веру