Monday, May 8, 2023

"ПЦУ" "ветар" дува из Ватикана - прво су увели "Филиокве", а сада прелазе на папски календар


Расколничка (псеудо)православна црква Украјине планира да усвоји календарску реформу, рекао је поглавар ПЦУ Думенко у интервјуу за "Газета.ua". Како преноси "Страна.ua", новине предвиђају преношење прославе Божића са 7.
јануара (25. децембар по старом календару, када се и слави Божић!примедба уредништва блога „наша вера православна“) на 25. децембар (12. децембар по старом календару, када се молитвено прославља Свети Спиридон Чудотворац, епископ Тримитунски! - примедба уредништва блога „наша вера православна“).

„У ствари, одавно смо почели да размишљамо о реформи календара и да предузимамо одговарајуће кораке у том правцу. Изабрали смо стратегију уравнотежених и постепених корака како бисмо припремили паству и не бисмо добили црквену поделу због овог питања, примери којих, нажалост, има у свету „Сада наше парохије већ могу да бирају који ће календар следити. У мају ћемо на Архијерејском сабору донети општу црквену одлуку о овом питању“, рекао је Епифаније.

Шеф ПЦУ тврди да ће реформа омогућити прелазак на тачнији календар и избегавање постепеног померања фиксних празника. Он је додао да „и даље остају неке тешкоће” на путу промене, али је уверен да се „уз Божију помоћ” могу решити.

Божић је један од главних хришћанских празника, установљен у част рођења у телу (оваплоћења) Божанственог Богомладенца Исуса Христа. У ноћи 25. децембра, римокатолици и протестанти славе Божић: лутерани, англиканци, део методиста, баптиста и пентекосталаца, као и десет од 15 Помесних (Псеудо)православних Цркава у свету по Григоријанском календару.
(Још једном наглашавамо, 25. децембра по Грегоријанском календару, то јест 12. децембра по старом календару, молитвено се прославља Свети Спиридон Чудотворац, епископ Тримитунски! - примедба уредништва блога „наша вера православна“)

Преосталих пет Помесних (Псеудо)православних Цркава - Руска, Српска, Јерусалимска, Пољска и Грузијска, као и светогорски манастири, римокатолици источног обреда и неки протестанти - живе по Јулијанском календару и славе Божић у ноћи са 6. на 7. јануар (24. на 25. децембар по старом календару! Што се тиче тих преосталих пет Помесних Псеудоправославних Цркава, шта им вреди што црквене празнике молитвено прослављају по старом календару, када молитвено опште са расколницима новокалендарцима и новопасхалцима, већ скоро читав век, а то је само делић њихових безакоња, узимајући у обзир и јерес Сергијанства у којој је „Руска црква“ – РПЦ МП, свејерес екуменизма, унију са јеретицима римокатолицима у којој су СВЕ Помесне Псеудоправославне Цркве од 1965. године, као и многа друга безакоња, о чему је на овом блогу већ много пута писано!примедба уредништва блога „наша вера православна“).

Извор: „Борба за веру

+++

Лицемери који стоје иза целог пројекта „ПЦУ“

Ватикан ће бити последњи који ће признати „ПЦУ“ – ванредни професор Папског оријенталног института

Ватикан може признати „Православну цркву Украјине“ не раније него што то учине све Помесне (Псеудо)православне Цркве. Ово је 28. марта 2023. године саопштио ванредни професор Папског оријенталног института Дон Стефано Каприо, преноси rg.ru.

 „Римокатоличка црква може признати аутокефалност Православне цркве тек након што је признају остале (Псеудо)православне Цркве. У случају ПЦУ, само су неки од њих то препознали, али већина се није огласила, а Ватикан ће бити последњи“, рекао је Дон Каприо.

Према његовим речима, сукоб у Украјини „се огледа у односима Римокатоличке цркве са Руском Православном Црквом“, канали комуникације са којом се, међутим, не прекидају.

Што се тиче ПЦУ, Дон Каприо је уверио да Света столица не води званични директан дијалог са њом. „Постоје само контакти преко локалне гркокатоличке цркве“, рекао је портпарол Ватикана.

Извор: „Борба за веру

+++

Думенко: УПЦ (МП) су паразити у нашим лаврама

Вођа ПЦУ је свештенство и вернике УПЦ (МП) назвао паразитима који не признају украјинску независност и не воле украјински народ.

Руководилац ПЦУ Сергеј (Епифаније) Думенко је у интервјуу за „Газета.уа“ изјавио да су свештенство и верници УПЦ (МП) који се моле у ​​Кијево-печерској и Почајевској лаври паразити чије протеривање зависи само од воље власти.

На питање новинара „шта одређује повратак Украјини“ Почајевске и Кијево-печерске лавре, Думенко је одговорио да „ове светиње већ припадају Украјини и украјинском народу“.

„Међутим, и даље их користе они који те људе заиста не воле. Јер они не воле истински наш језик и културу, не знају и не желе да знају нашу праву историју, и у складу са Кремљом не признају наше право на државну и црквену независност. Када и како ће ти људи престати да паразитирају на нашим светињама зависи од украјинских власти и њихове одлучности у овом заиста важном питању за државу“, рекао је Думенко.

Извор: „Борба за веру