Thursday, November 4, 2021

Свети Оци: Поуке о спасењу

Добро је да помажемо речима оне који питају, али је много боље да их помогнемо молитвом и врлином. Јер онај ко себе помоћу њих приноси Богу, помаже и себи и свом ближњем ( Преподобни Марко Подвижник )

Тело је ждребац: ако се сувише храни, онда обесно постаје, и јахача, разум,- збацује (  Преподобни Теодор Студит)

Као што бршљан, обавивши се око винове лозе, уништава њен плод, тако и таштина или самохвалисање (поноситост, гордост) уништава све трудове и подвиге подвижника ( Преподобни Исаија Отшелник)  

Од онога доба када сам дошао у ову пустињу, начинио себи кућицу (колибицу) и уселио се у њу, сећам се да нисам другога хљеба јео осим онога коjега сам својим рукама зарадио, и никада се нисам кајао за речи које сам до овога часа изговорио . А сада одлазим к Богу тако као да нисам ни почео да Му служим ( Преподобни Памво Мисирски)

Све док се налазиш у телу, не остављај ни на минут срце своје без заштите ( Преподобни Исаија Отшелник )

Свека је душа хришћанска љубљена невеста Христова и Христос сваку води само Њему знаним путевима ка спасењу ( Преподобни Серафим Саровски )

Успон у срцу је ход од мање доброте ка већој ( Преподобни Симеон Нови Богослов )

Но, чак и ако се човек роди срца кроткога, ипак мора много шта да претрпи и да пређе крсни пут, пут страдања како би се у срцу његовом распламсала љубав Христова. Такав човек дужан је да умножи љубав која му је већ дата ( Преподобни Јефрем Сирин )

Радости моја, стекни смирење и хиљаде ће се око тебе обратити (Преподобни Серафим Саровски )

Постоје срећници који се рађају срца благог, кротког и пуног љубави. Њима је много лакше да у животу постигну хришћанску љубав, него ли осталим људима, а поготово оним несрећницима који се рађају срца грубог, окрутног и за љубав мало способног ( Преподобни Јефрем Сирин )