Monday, February 12, 2024

Историјски тренутак за аутокефалну ЦИПХ Кипра

 


·       Свети синод Аутокефалне
Цркве Истинитих Православних Хришћана Кипра добио новог члана

·       Црква Христова на Кипру, упркос искушењима и препрекама, расте и напредује у славу Божију и на сведочење обнове Православља

 

Са православном величанственошћу и црквеним редом, обављена је Епископска хиротонија Високопреосвећеног јеромонаха Андреја, сабрата светог манастира Светог Епифанија Кипарског, Ларнака (Кипар).

Рукоположење је обављено у недељу 15./28. јануара 2024. године у историјском манастиру Преображења Господњег Авдељерос, (Арадипоу Ларнака) основаног од стране блаженопочившег митрополита Китијског, господина Епифанија.

Свечаној Божанској Литургији и чину хиротоније присуствовало је више десетина верника, Братство Светог манастира Свете Монахиње Лампадије, као и Братство Светог манастира Светог Епифанија, коме је нови Епископ прев. Преосвећени професор Андреј, као јеромонах старац Артемије из Светог манастира Вазнесења Господњег две Горе Фтиотиде и двадесет свештенослужитеља.

Посебно, поред Његовог Блаженства Архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипра г. Епифанија, Његово Високопреосвештенство Митрополит китијски Господин Севастијан и Његово Преосвештенство Епископ Аматоустоски Господин Лазар (чланови Светог Синода Аутокефалне Цркве ИПХ Кипра), учествовали су испред Светог Синода Цркве Г.О.Х. (ЦИПХ Грчке - п.п.) следећи јерарси: Високопреосвећени митрополити ларисски и тирнавски, господин Игњатије и владика Фтиотидски, господин Пантелејмон, Преосвећени Епископ Никејски господин Павле, главни секретар Светог Синода, отац Фтиотидос) отац Продром) Коцекидис и саслужитељи, наравно, Свето свештенство локалне аутокефалне цркве.

Пан/тос О. Филип је одређен за мајстора церемоније, који је на ефикасан и дискретан начин обављао захтевну службу која му је додељена. Представници Владе и локалних власти (представник председника Републике Кипар, министар просвете и др.) стигли су рано и са поштовањем испратили целу церемонију.

Преосвећени Предстојатељ Цркве на Кипру надахнуто се обратио „ пристиглом  и „пријављеном“ за хиротонију, док је изабрани нови Епископ успротивио срдачним, искуственим и духовним беседама. Божанствену реч је проповедао Високопреосвећени Митрополит Фтиотидски Господин Пантелејмон.

Посебно значајно и дирљиво, али и суштински духовно, било је очинско обраћање новопреосвећеног, Његовог Високопреосвештенства Митрополита Китијског, Господина Севастијана, приликом отпуста Свете Литургије, који је са нагласком истакао велики значај суштинског духовног односа који је потребно имати са Светим оцима Цркве али и са нашим духовним оцима. [ НАПОМЕНА: Ускоро ћемо овде објавити читаве дотичне говоре . ]

После отпуста, Полихрон Предстојатеља Кипарске Цркве Његовог Блаженства Архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипра појао је хор појаца (предвођен јеромонахом о. Севастијаном). Епифанија IV као и новог митрополита киреније и егзарха фамагустског господина Матеја. Уследило је извођење уз појање монахиња химне „Пречиста Дјево“ коју је сачинио Свети Нектарије у част Пресвете Богородице.

Новопреосвећени Епископ је најпре прихватио жеље своје духовне браће и сабраће, својих најчаснијих Родитеља по телу, свештенства, представника власти али и читавог народа коме је поделио, на благослов и спомен извршене хиротоније, грчка верзија Светог манастира (са Богородичиним молитвама).

Потом је братство Светог манастира приредило богату монашку трпезу за све присутне, свештенство, монаштво и мирјане. Сви су били задовољни, јер су имали прилику или боље рећи благослов да учествују у једном ретком, огромном и важном богослужбеном сабрању и обреду за живот Цркве.

За поменутим столом за којим смо седели као гости, замолили смо за благослов дотичног пастира и, подижући чашу, пожелели новопреосвећеном Епископу и митрополиту киренијском егзарху фамагустском, да благодат Божија од њега захтева види историјско седиште своје Епархије, прелепу Киренију, слободну и да делује и у њој и у Фамагусти, које су већ 50 година биле под турском окупацијом, после илегалне војне инвазије 1974. године.

И одавде желимо новом Архијереју Цркве Христове Високопреосвећеном Митрополиту киренијском Господину Матеју да га Господ подари његовој пастви и целој Цркви здравог, поштеног, здравог, дуговечног и поштеног. у речи Истине. Такође, желимо му, као што је Епископском хиротонијем постао престолонаследник, да изађе као заједничар Светих Апостола на славу Божију и на добро Цркве Његове која је тренутно у зимском периоду. Аксиос! (Достојан!) 























Извор: http://epistrofi-sotiria.blogspot.com

+++

Коментар уредништва блога "наша вера православна": Ово је ваистину историјски тренутак за аутокефалну ЦИПХ Кипра, како и сам наслов говори и нема истинитог православног хришћанина, који се неће обрадовати када чује ову дивну вест, да се умножава и јача Црква Христова, да смо добили још једнога правога пастира, за ког и сами можемо рећи: Аксиос! (Достојан!)