Tuesday, April 30, 2019

Свети преподобни Александар Свирски






Блажени Александар родио се петнаестог маја 1448 године у области Великог Новгорода у селу Мандери, у близини Островског манастира Ваведења Пресвете Богородице. Он се родио од оца Стефана и матере Василисе по неком јављењу Божје силе, и би освећен светим крштењем. Када стиже за школу, родитељи га дадоше да учи Божанско Писмо. Но док другови његови брже успеваху у учењу, он у томе беше спор. Али то би по нарочитом промислу Божјем, да би му разумевање било дато од Бога а не од људи, што се и догоди. Једном Александар оде у цркву, паде пред икону Господа нашег Исуса Христа и Пречисте Матере Његове и са сузама се мољаше да му се да разумевање за изучавање Светога Писма. И на његову молитву њему одмах дође одговор: он чу глас који му рече: "Устани, не бој се, добићеш што си молио".

Из житија Светог преподобног Александра Свирског (молитвено се прославља 17. априла(обретење његових Светих моштију) и 30. августа по старом календару)

+++

У време безбожних комуниста,када су православни храмови рушени,црквени сасуди пљачкани,уништавани,скрнављени,клирици Цркве Христове убијани,ни мошти светитеља нису избегле гнев и поругу тих безбожника и слугу сатане,извргавајући их ругли и најчешће их смештајући у тзв. "музеје атеизма".

Мошти Светог преподобног Александра Свирског комунисти однели у лабораторију да испитају зашто су остале тако очуване, мислећи да ће доказати да су балзамоване. Међутим, када су почели да секу, светитељ је отворио очи. Научник је затворио светитљеве очи. Покушао је да засече и други пут. Десило се исто. Научник је зашио капке на моштима и покушао поново. Из капака је потекла суза. Научник побеђен и понижен се повукао и тражио да мошти врате у манастир рекавши да им је тамо место. Светитељу и даље расту нокти и коса, а мошти мироточе. Свети Александре Свирски моли Бога за нас!!!

Књига "Свети Александар Свирски , Новозаветни Аврам"

+++

Молитва Светом преподобном Александру Свирском

О, свештена главо, ангеле земни и човече небески, преподобни и Богоносни оче наш Александре, велики угодниче Пресвете и јединосушне Тројице, мноштво милости онима који живе у светој обитељи твојој и свима који с вером и љубављу долазе (притичу) к теби, указуј! Измоли све што нам је потребно у овом привременом животу, и што је тим пре за наше вечно спасење неопходно: помози заступништвом твојим, угодниче Божји, да у свету чврсто пребива света православна Црква Христова, на којој је саздано царство (Његово) са побожношћу неразрушивом; буди нам свима, чудотворче свети, у свакој жалости и невољи брзи помоћник; нарочито у часу кончине наше, буди нам заступник милосрдни, да не будемо предани на митарствима ваздушним, власти злобног непријатеља, већ да се удостојимо несметаног уласка у Царство небесно. О, оче, молитвениче наш непрестани! Не посрами надање наше, не презри смирено мољење наше већ нас увек заступај пред престолом живоначалне Тројице, да се удостојимо заједно с тобом и са свима светима, макар смо и недостојни, у насељима рајским славити величанство, благодат и милост једнога у Тројици Бога, Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова. Амин.