Sunday, June 9, 2019

Свети преподобни и богоносни Јован Руски


Преподобни и богоносни отац наш Јован, нови исповедник и бескрвни мученик Христов, беше родом из једног села у Малорусији од благочестивих православних родитеља. Они дете одгајише у науци Господњој, а дете беше бистро и стараше се да живи по вољи Божјој, Када Јован поодрасте би узет у војнике за време Петра Великог (1682-1725 г.) и приликом борби са Турцима он би заробљен од Татара. Са њим заједно би тада заробљен и свети преподобномученик Пахомије, који се слави 21. маја. Ухвативши блаженог јуношу Јована Татари га продадоше једном отоманском (турском) старешини, који га доведе у свој крај у Малој Азији, у место звано Прокопион близу Кесарије.

Овај турски старешина имао је и других заробљеника хришћана и неке од њих је успео био да преобрати у веру муслиманску. То исто он покуша и са преподобним Јованом, те му час обећаваше велике дарове и положај час му опет прећаше и бијаше га свуда по телу. Блажени исповедник Христов ни мало не подлегну тим искушењима и мукама, него се увек држаше чврсто Господа свога Који за све нас пострада. А своме господару говораше да ће га у свему другом слушати као слуга осим у томе да промени своју хришћанску веру. Пре ће и умрети ако треба, него што ће се Христа одрећи. Видећи његову чврстину у вери и разборитост у разговору Турчин се смилова и престаде га мучити, него му даде да живи у његовој штали и да му негује добре коње, којима се Турчин поносио. Када је пак Турчин изјахивао у село, Јован га је пратио као сеиз, и уопште у свему му верно служио.

Свој ропски живот код иноверца преподобни је смирено подносио, трпећи све невоље и оскудице скопчане са таквом врстом живљења и ропског рада. Он, међутим, душу своју храњаше молитвама и повременим тајним ноћним похађањима храма Светог великомученика Георгија, који се налажаше у близини. Једнога дана, његов газда, који се у међувремену беше веома обогатио, крете на поклоничко путовање у муслимански центар Меку. Јован остаде код куће и служаше госпођу његову. За време отсуства свога мужа Туркиња приреди богату гозбу на коју позва све своје суседе и познанике. За ручак беше спремила омиљено турско јело пилав и веома жаљаше што њен муж, који много воли то јело, није у могућности да га сад има и да га једе. Тада блажени Јован замоли од газдарице да му да један пун тањир пилава и он ће га послати своме господару. Турци се на то насмејаше, али на наваљивање Јованово њему би дат тањир пилава. Блажени се тада повуче у самоћу своје штале и помоливши се најусрдније Богу на тајанствени начин посла онај тањир пилава своме газди у Меку. Вративши се из Меке газда са запрепашћењем исприча како је тог и тог дана (тачно у онај дан у који је преподобни сатворивши молитву послао јело) на свом столу изненада нашао пун тањир пилава, а тањир је био из његове куће са његовом ознаком. Ово дивно чудо задиви све присутне, а господар Јованов реши се да Јована ослободи и премести га у једну чисту и уређену собу. Преподобни то са смирењем одби и остаде на свом ранијем месту у штали, продужујући тамо свој смирени и богоугодни живот само јединоме Богу познат.

Поживевши тако још неко време он се иако још млад разболе, и предосећајући свој блиски крај, поручи једном познатом свештенику да му донесе Свете Дарове Христове да се причести. Бојећи се опасности свештеник се досети па Свете Дарове стави у једну јабуку и тако их посла блаженом. Причестивши се тако светим Телом и Крвљу Христовом, свети исповедник и добровољни мученик предаде мирно свој дух Господу ради Кога је све тегобе подносио, 27. маја 1730. године. Чувши за смрт свога слуге турски великаш дозволи хришћанима да га узму и сахране у своје гробље, што и би тако.

Три и по године после упокојења јави се свети Јован једном старом свештенику у селу и потстицаше га да изврши пренос његових чесних моштију. Када старац томе не поверова поче се јављати небески стуб светлости на гробу светитељевом, а када најзад откопаше његов гроб сви угледаше да је Господ заиста прославио нетрулежношћу и благоуханим мирисањем целокупно тело његово. Зато га пренеше у храм Св. великомученика Георгија у Прокопиону, где се одмах почеше скупљати многи хришћани и добијати од светога различита исцељења. Године 1832. Турска јаничарска војска покушала је да спали тело светога исповедника, али се светитељ на њихове очи дигао као жив и све их растерао. Многа друга спасоносна чуда догодише се над моштима светога Јована у старом Прокопиону у М. Азији. После малоазијске пропасти Грка (1922-3 г.), бежећи из Турске у Грчку, хришћани пренесоше његово свето тело на острво Евију, у место названо Неон Прокопион, где и данас почива светитељ у свом велелепном храму, творећи многа и дивна чуда, о чему се опширно говори и пише у данашњој Грчкој.
Тропар светом праведном Јовану Руском Чудотворцу, глас 4.
Из земље сужањства твога позвавши те у насеља небеска,
Господ сачува неповређено многоцелебно тело твоје, Јоване праведни,
а ти, из Русије узет и у Азију продат, усред агарјанске злочестивости
благочестиво си поживео у трпљењу великом, и, пошто си посејао овде са сузама,
тамо жањеш у неизрецивој радости, Стога моли Христа Бога да се спасу душе наше!

Кондак Светом праведном Јовану Руском Чудотворцу, глас 8.

Часној успомени твојој, Свети, весели се Русија, која те је у благочестивости васпитала,
а целебним моштима твојим радује се Азија,
где си, прошавши уски пут страдалничког ропства и испосничких подвига,
постао сасуд часни благодати Божије, коју измоли и нама, поштоваоцима твојим,
да ти кличемо: Радуј се Јоване, благодати имењаче.

Житије Светог преподобног и богоносног Јована Руског


Нека од чуда Светог Јована

Преподобни је учинио многа чудеса и после своје блажене кончине. Потомак Агин многима је испричао следеће чудо: „Моја деца нису могла да живе дуже времена, умирала су још као врло млада. Њихова несретна мајка, након што је изгубила сву наду у мудрост медицине, потрчала је без мог знања моштима светог раба Јована, да јој дарује дете, које не би умрло тако младо, да би ми могли радовати се видећи га као младог човека или младу девојку… У истину праведни Јован чуо је преклињање моје жене. Бог нам је даровао младог дечака кога зовемо, као што знате, Коле Гуван Оглу, (т.ј. Син Раба Јована), и који још и данас живи Божјом моћи и молитвама Јовановим.“
Неколико пута Св. Јован јављао се у сновима и визијама упозоравајући на долазеће невоље. Једном је упозоријо грчке ђаке, да ће кров пасти; имали су довољно времена да се баце ничице испод клупа и када је кров пао, трамови су се зауставили на клупама не повредивши ниједно дете.
Недавно могли смо чути о чудноватом исцељењу два тежа случаја менингитиса – 19 годишње чобанице на југу Грчке и 3 годишњег дечака у Лондону.
Данас се део десне руке Св. Јована, која је обточена посебним сребром, налази у Светопреображењском манастиру у Бостону, где долази много света да слави и тражи молитве од овог простог Исповедника Православне вере, знајући да Господ – Који не слуша хвалисавце – брзо услишава молитве кротких.

+++
Молитва Светом праведном Јовану Руском Чудотворцу

О, велики угодниче Божији, свети праведни Јоване Руски, што си у Азији просијао равноангелским живљењем твојим, ревношћу за Господа и подвизима у исповедању вере Христове, града Неопрокопиона и све Јеладе пресветли украсу, Богом чуваној земљи руској, људима њеним и преславним хришћанима широм света помоћниче и моћни заступниче! Хвалимо Господа, дивнога у Светима својим, Који те је у вери непоколебивој утврдио, у исповедању њеном укрепио и подарио ти добар крај мукотрпног подвига твога, а доцније и многа и велика чуда кроз кивот с многоцелебним моштима твојим објавио. Сада, стојећи пред Царем небеским, измоли да се сви градови и села земље Русије, и земље Јеладе и Србије, избаве од глади, земљотреса, студи, огња, смртоносних болести, од најезде иноплеменика и међусобних сукоба, а христољубивој војсци руској и србској у борби с непријатељима отаџбине победу и надмоћ измоли. Помози свим путницима, болеснима, заточеницима, онима који невоље и гоњења за свету веру православну трпе. Сједини све православне љубављу према Христу Богу нашем и Његовој светој Цркви, даруј нам дух мира и љубави према братској слози свих верних. Умоли Господа да нам подари дух покајања и скрушености за грехе наше, да нам помогне свесилном благодаћу Својом и укрепи нас у борби са страстима и похотама, да нам подари дух смирења и кротости, дух братољубља и незлобивости, дух ревности да угађамо Богу и старамо се о спасењу ближњих.
Помени и нас грешне који ти се молимо: страдалнике и болесне исцели, ојађене утеши, невољницима брзу помоћ даруј, а свима који те поштују и љубе измоли хришћански крај живота, без бола, непостидан, миран, и добар одговор на Страшном суду Христовоме, буди нам помоћник и покровитељ на путу спасења, да се твојим молитвама удостојимо да и у овом и у будућем веку прослављамо у Тројици слављенога Бога, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.



                   Кивот са моштима Светог преподобног и богоносног Јована Руског